Storrytelling

Litt om mine tanker rundt det å fortelle historier og spille tabletop rollespill.

Det eg ønsker å få til som gm, er et samspill mellom spillere og gm. Det hele begynner med karakteren. Her gir eg spillerene stor frihet til å begynne som de vil, med muligheten for å endre karakteren etterhvert som spillet forløper. Eg vil gi spillerene det de ønsker. Noen vil spille superhelter og noen vil spille karakterer som er mer jordnære og av og til kan det skape konflikter og for store kontraster då noe som vil være lekende lett for en karakter, vil lett ta livet av kompisen hans. Då gjelder det å komme til en enighet uten at det går på bekostning av det som gjør karakterene unike. Stats er ikkje det som definerer en karakter, det er et utgangspunkt, et rammeverk som må utvides med bakgrunnshistorier og merits/flaws.
Merits/flaws må ha en grunn. Det må passe med bakgrunnshistorien til karakteren, eller være noe karakteren kan spille på. Det er kanskje viktigest at merits passer med bakgrunnshistorien og flawene MÅ være noe som skaper spill. Dersom du aldri blir utsatt for bakdelene ved en flaw, er den ingenting annet enn et tall man kan kjøpe merits for.
Når du lager bakgrunnshistorien til en karakter kan det og være viktig å tenke på hvor kommer karakteren fra, hva har han opplevd. Hvor er han no. Hvordan har han kommet seg hit. Og hvor vil han, og hvordan skal han komme seg dit. Dette er mye viktigere enn hvor mye har han i styrke og hvopr flink er han til å slåss. Konflikter vil alltid dukke opp, og hvor vanskelig de vil være prøver eg å balansere med statsene til en karakter.
Det viktigeste er at karakterene er på samme nivå. Som sagt tidligere, må karakterene være på noelunde samme nivå. Det som er lekende lett for en er kanskje dødelig for en annen.

Etter at karakterene har blitt skapt, blir ballen sparket tilbake til gm’en. Det er da gm’en sin oppgave å visualisere omgivelsene. Min tanke her er at verden er bare en kulisse inntil spilleren interagerer med omgivelsene. Først da blir omgivelsene levende. En hvilken som helst npc kan bli en antagonist dersom spillerene poker denne personen på feil måte, eller en protagoninst dersom de behandler denne på en annen måte. Dersom spillerene venter på at ting skal skje, så vil det bli et kjedelig spill. Oppsøk, utforsk interager og spillet vil bli interessant, spennende og utfordrende.

Regler og død.
Vanligvis ser eg på regler som en guideline, noe som skal støtte opp under historien som fortelles, der et drap på en karakter eller et dødsfall bare dukker opp dersom spilleren sjøl legger opp til det, eller gjør noe hårreisende tåpelig noe. I denne kampanjen vil eg la terningene avgjøre, då eg kanskje har blitt mer inspirert av bøker og serier som A Song Of Ice And Fire og The Wire og The Walking Dead, der karakterer man ser på som viktige, stryker med rett som det er. Mye av grunnen til dette er at eg vil at spillerene skal være redd for å dø. Være redd for å bli skadet og være redd for å miste sine venner. Etter en sesong med Rangers Of The North føler eg det stort sett har virket. Man spiller helter, men på en helt annen måte enn mann har gjort i tidligere kampanjer. Eg tror en eller to karakterer kan komme til å dø i denne kampanjen, og eg håper og tror det kommer til å bli emosjonelt når det skjer.

Den viktigeste regelen for rollespill er:
Når du tar et valg, sørg alltid for at det er det valget som skaper mest spill. Ikkje nødvendigvis det valget som gjør at karakteren din kommer best ut av det.

Viktigheten ved denne portalen.
Grunnen til at eg ønsker at så mange som mulig skal bruke denne portalen, og at eg hele tiden maser på folk for å bruke den, er ikkje bare at eg vil at folk skal oppsummere forrige episode. Eg vil at spillere og karakterene skal reflektere over det som har skjedd. Eg vil vite ka karakterene mener om det som har skjedd, koffor de har gjordt som de gjorde og kossn de håper de skal komme seg ut av det de har gjort. Ka de har lyst å oppsøke neste episode. Hvilke npc’er de har lyst å bli bedre kjent med. Bjørn er veldig flink å skrive, og lager fabelaktige episode recaps, men eg vil og vite ka som foregår i hodet til alle dere andre. Så skriv kommentarer, oppdater. Skriv gjerne en egen dagbok på wikien. Eg føler ikkje det er for mye å forlange, då eg sjøl bruker timer på å forberede hver session.

Storrytelling

Rangers of the North Hjarandr Hjarandr